Fecskementés

Nagy örömünkre minden év tavaszán visszatérnek hozzánk a fecskéink. Fészküket négy beltéri helyiségben, a mestergerendák alatt alakítják ki, melyek évről évre megmaradnak. Ezeket a fészkeket szükség esetén felújítják. Így történt ez az idén is de sajnos nem végeztek elég jó munkát a fészek javításakor.

Ezen a héten szinte minden fészekből a fiókák csicsergése hallatszott. Ma reggelre viszont történt egy kis baj: az egyik fészek leomlott, s kihullottak a fiókák. Az öt fiókából kettő sajnos elpusztult. A még élő fiókákat azonnal meleg kendőbe tettük, melegítésükről és etetésükről a fiam gondoskodott amíg én a fészek újjáépítésével foglalatoskodtam.

Egy másik beltéri helyiségben voltak már évek óta nem használt fecske fészkek, ezekből az egyiket áthelyeztem ide és egy fa lapot szegeltem a mestergerendára, a fészket erre a lapra gipsz segítségével rögzítettem. A fészek belsejét csirkék apróbb és puhább hónaljtollával béleltem ki, hogy a fiókáknak meleg helyük legyen.

A kis fecskéket belehelyeztem az új fészkükbe és vártam, hogy mikor jön az anyamadár. Hála Istennek ez be is következett és nagy örömömre elfogadta az új fészket, a fiókák táplálását is folytatta.

Nagyon szeretjük a fecskéket, hiszen rendkívül hasznos madarak. Egy fecske egy nyáron akár 5 millió szúnyogot is képes elfogyasztani de más kártékony rovarok is a táplálékát képezik ezért is fontosnak tartjuk óvásukat. Ez úton is fel szeretném hívni mindenki figyelmét arra, hogy próbáljunk meg az élőlényekkel, állatokkal minél nagyobb harmóniában együtt élni, gondoskodjunk róluk, ha kell hiszen ez a bolygó nem csak az embereké.